Een veranda: ook te gebruiken bij onaangenaam of zelfs extreem weer?
De afgelopen dagen heeft het flink gestormd in Nederland en Koning Winter maakte even plaats voor de herfst. Naast het stormachtige weer, kregen we ook een storm aan vragen van klanten. Is een veranda wel bestendig tegen extreme weersomstandigheden? In deze blog praten we je bij!
Een speelkamer voor de kinderen, een rustige werkplek aan huis, een relaxte loungeruimte, of een borrelruimte: bij de aanschaf van een veranda is de bestemming doorgaans al helder. Een vereiste is dat je hier ook het hele jaar door gebruik van kan maken zonder afhankelijk te zijn van het weer. Je wilt een volwaardige verlenging van woon- en leefruimte creëren en deze hierop kunnen inrichten en gebruiken. Helaas voorspelt Piet Paulusma vaker regen en wind dan een aangenaam zonnetje en droog weer. Hoe zit het nou bij onaangename of zelfs extreme weersomstandigheden? Is een veranda dan ook nog wel zo comfortabel en wellicht de belangrijkste vraag: is een veranda ook bij extremen wel veilig en verantwoord? We kunnen die vraag met een korte 'ja' beantwoorden!
Bij de bouw van een veranda houden we rekening met alle weersomstandigheden
Niets is zo veranderlijk als het Nederlandse weer. De ene week kan het vriezen met gevoelstemperaturen van -15, terwijl het de week daaropvolgende stralend weer kan zijn met temperaturen van +20 graden. Bij de bouw van een veranda houden we rekening met álle weersomstandigheden!
Constructie, materialen en bouw
Een stevige constructie begint bij het gebruik van gedegen materialen. Al onze producten zijn uitgebreid getest, hebben een zware kwaliteitscontrole ondergaan en dragen de wettelijk verplichte CE-markering. Dit geeft de koper de garantie dat de materialen waaruit de veranda is opgebouwd veilig zijn en zijn berekend op weersomstandigheden waar een veranda vier seizoenen aan wordt blootgesteld.
Ook bij de bouw en uitvoer houden we rekening met alle weersomstandigheden. Zo bouwen wij onder andere het dak met een hellingshoek van tenminste 6 graden, gieten we indien nodig staanders (palen) in beton, gebruiken we een funderingsstrook waar nodig, maken we gebruik van 16 mm dikke polycarbonaat platen of 44.2 gelaagd veiligheidsglas als dakbedekking, dragen we zorg voor een goede afvoer van regenwater, zijn onze glazen schuifwanden van 10 mm dik gehard veiligheidsglas en plaatsen we tochtborstels aan iedere glazen schuifwand.
Hoe zit het met een terrasoverkapping?
Een terrasoverkapping van VerandaLife is eveneens gebouwd om bij extreme weersomstandigheden te blijven staan als een huis en draagt net als een veranda de CE-markering. Doordat een terrasoverkapping niet is afgesloten, kan deze niet worden ingericht en worden gebruikt als volwaardige verlenging van woon- en leefruimte. Klanten gebruiken een terrasoverkapping dan ook doorgaans van het vroege voorjaar tot het late najaar. Heb je al een terrasoverkapping en wil je hier het hele jaar door gebruik van maken? Laat ons deze dan omtoveren naar een afgesloten veranda middels glazen schuifwanden en met bijvoorbeeld luxe rabatdelen!
Schade door slecht weer: wat nu?
Omgewaaide bomen, rondvliegende dakpannen en wateroverlast. In Nederland kan het soms flink tekeer gaan. Een storm met eventueel zelfs een hagelbui kan schade veroorzaken en sommige schadegevallen kun je niet voorkomen. Dan is het goed om te weten dat een verzekering deze schade in de meeste gevallen vergoed.
Welke verzekering dekt wat?
Een opstal- of woonverzekering verzekert de herbouwwaarde van de woning en één van de mogelijke schadeoorzaken is storm (naast onder meer brand, bliksem en inbraak). Denk bij stormschade aan bomen of takken die op de veranda vallen, vallende dakpannen en omgevallen schuttingen. Waterschade, zoals lekkages door noodweer, valt hier eveneens onder. Ook een veranda of terrasoverkapping die door de storm beschadigd raakt is via de opstal- of woonverzekering gedekt. Voorwaarde is wel dat er geen sprake is van bewuste roekeloosheid, door bijvoorbeeld de glazen schuifwanden open te laten staan tijdens de storm.
Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering dekt schade aan losse spullen in de veranda. Denk hierbij aan de meubels. Doorgaans is alleen een inboedelverzekering niet voldoende om alle schade te kunnen dekken.
Wanneer is er sprake van storm?
In weerberichten wordt er bij windkracht 9 officieel gesproken van een storm. Maar bij de meeste verzekeraars is er bij windkracht 7 al sprake van een storm. Zij gaan daarbij af op metingen van het KNMI.
Wat kan ik zelf doen om schade te beperken?
- sluit deuren en ramen en de glazen schuifwanden;
- berg losliggende spullen op en zorg dat rolluiken, zonneschermen en parasols gesloten zijn;
- maak een rondje rond je huis om te controleren of zaken als schuttingen, dakpannen en versieringen aan muren vastzitten;
- zorg dat dakgoten en regenpijpen schoon zijn;
- snoei bomen in de tuin regelmatig en verwijder loshangende takken.
Een veranda is een juiste keuze!
Regen, sneeuw, hagel en harde wind: met een veranda van VerandaLife geniet je ook bij onaangename en extreme weersomstandigheden van de extra woon- en leefruimte. Ook op koude dagen comfortabel genieten in jouw veranda? Dan raden wij heaters aan. Deze zijn te plaatsen in iedere veranda en zorgen voor een heerlijke temperatuur. Staat een veranda ook al jaren boven jouw wensenlijstje? Dan is dit hét moment om de keuze te maken. Een veranda van VerandaLife is een juiste keuze!